[Off] Alek: 02.05.2014 - 20:45
Први блискоисточни град изабран за домаћина светске изложбе 2020. године је Дубаи. За припрему треба око осам милијарди долара, али Дубаи очекује да уложено вишеструко врати и да организовањем изложбе буде корак ближе да постане главна светска економска метропола.

Крајем педесетих година прошлог века путници у авионима који су надлетали Дубаи нису могли да га виде, јер је град био без струје. А онда је 1966. пронађена нафта.

Иако је била полазна основа за експлозиван економски раст, Дубаи данас не живи од нафте. Она ствара 30 одсто бруто домаћег производа; све остало је углавном последица вештине да се доведу туристи.

Пре око четврт века овде се уздизао само један облакодер. Сада их има неколико стотина, а град тек намерава да задиви свет организацијом светске изложбе 2020.

Очекује се да припрема изложбе упосли око 300.000 радника, привуче нове инвеститоре и донесе зараду од око 25 милијарди долара. Стручњаци Међународног монетарног фонда и други економисти упозоравају Дубаи да се чува "економског прегревања", посебно од потреса на тржишту некретнина које је већ било близу краха пре пет година. Упркос томе, много се гради, јер су некретнине тражене.

"Продаја је у исто време почела у Дубаију, Абу Дабију и у Лондону, а купци долазе по позиву пошто је интересовање велико", каже Роберт Бут, извршни директор "Емар некретнина" из Дубаија.

Међу купцима је много оних који су Дубаи одабрали као склониште током немира у арапском свету, то су првенствено људи са великим богатством.

"Правило је да економски или политички проблеми, као што је арапско пролеће, изазову селидбу капитала, односно да људи улажу новац у другим земљама", каже аналитичар Наоми Хитон.

Први човек "Емар некретнина" објашњава за РТС зашто је компанија успешна од Блиског до Далеког истока.

"У пословању пратимо развој догаđаја широм света и усредсређени смо на начин живота у одређеној земљи. Ако тако радите, нема сумње да ћете имати и купце", каже Мухамед ел Абар, председник "Емар некретнина".

У Дубаију имају обичај да кажу да у њиховом речнику нема речи немогуће. Зато имају зграду од 828 метара, највишу на свету.

Нигде нема ни већег тржног центра - површина му је као педесет фудбалских терена, а годишње има посетилаца колико Ајфелов торањ, Нијагарини водопади и Дизниленд заједно.

Извор: РТС
Page: (1)
< Back | Forward >

Forum > > Азија > Дубаи, место где ништа није немогуће

Main page
Capital is Belgrade

Find out more about Belgrade and what you can see there

What you can visit

Something that might be interesting for you