Ражањ


Налази се на раскршћу Балканске и Карпатске Србије и Великог и Јужног поморавља.
Њеном територијом пролази најзначајнија републичка друмска саобраћајница ауто-пут Београд-Ниш.На североисточној страни Ражња налази се планина Буковик, а на северној превој Мечка. Варошица Ражањ се налази на 55 км од Ниша према Београду, на надморској висини од 264 м.
Железничке станице Браљина и Ђунис на прузи Београд – Ниш, налазе се западно од Ражња, удаљене 10-так километара.
Општина захвата величину од 289 км2. Административно припада Нишком региону, а саму општину сачињавају 23 насеља.Историја


Ражањ кроз векове
Иако нису вршена значајна археолошка истраживања на територији Ражањске општине, приликом градње кућа, копања бунара и сл. наилази се на врло занимљиве археолошке локације које потврђују постојање овог насеља још п.н.е. Нађени предмети који се чувају у музејима, у Београду и Нишу, сведоче да је ово подручје било насељено у праисторијско доба.
Легенда о Ражњу говори о граду још из доба Римљана када се овај град звао Арсена, од латинске речи а р с е н а л е, у буквалном преводу “магацин за смештај ратне спреме”, те се због тога и насеље звало Арсена. И ту су код Ражња, средином XVI века нађени остаци Римског пута. Сам назив Ражањ потиче из Турског доба. Једна од легенди каже да су се становници ове варошице штитили од најезде Турака зашиљеним кољима који су личили на ражњеве те одатле и назив Ражањ, а по другој причи верује се да назив Ражањ потиче од назива Рожањ, највише тачке планине Буковик (893м).


Културно-историјски споменици

Од културно-историјских споменика старијег датума важно је споменути манастир Св. Роман из IX века. Манастир се налази крај пута који води од Ражња према Крушевцу, на десној обали Јужне Мораве. Припада групи манастира који су подигнути пре Немањића.
- Црква ”Светог Петра и Павла” у селу Грабову;
- Црква у Ражњу ”Храм светог пророка Илије” подигнута 1840. године;
Округ: Нишава

Na glavnu


Главни град је Београд

Сазнајте више о Београду и шта можете наћи

Шта можете посетити

Нешто што би могло бити занимљиво за вас